Sample Video Widget

Download google chrome

New Post

Rss

Video(footage) serangan udara (airstrike) pertama tentera Russia terhadap ISIS di Syria

Video(footage) serangan udara (airstrike) pertama tentera Russia terhadap ISIS di Syria


Putin beberapa hari lalu telah memberi amaran kepada Amerika untuk keluar dari Syria dan tidak masuk ke ruang udara Syria bagi memberi laluan kepada serangan udara Russia terhadap pejuang ISIS.  Semalam/awal pagi tadi bermulalah serangan udara pertama dari tentera Russia. Masih ada berbaki 70% ke 80% serangan udara dijadualkan akan terus dilancarkan oleh pihak tentera Russia.


Video serangan udara pertama tentera Russia keatas ISIS di Syria

Putih beberapa hari lalu telah memberi amaran kepada Amerika untuk keluar dari Syria dan tidak masuk ke ruang udara Syria bagi memberi laluan kepada serangan udara Russia terhadap pejuang ISIS. Semalam/awal pagi tadi bermulalah serangan udara pertama dari tentera Russia. Masih ada berbaki 70% ke 80% serangan udara dijadualkan akan terus dilancarkan oleh pihak tentera Russia.

Posted by Maharaja Lawak Mega on Thursday, October 1, 2015
Khasiat Pokok Buah Tin

Khasiat Pokok Buah TinPokok Tin yang disebut dan menjadi satu nama surah didalam Al-Quran ternyata begitu banyak khasiatnya.
Hampir kesemua bahagian pokok dapat memberikan manfaat. Dari buahnya, daunnya hingga ke getahnya punya khasiat yang tersendiri.

Antara khasiat buah tin ialah 
Vitamin A, Vitamin B1 dan Vitamin B2.

Kandungan Serat(Fiber) dan sifat antioksida (Polyphenals) didalam buah tin mampu melawan kanser terutama kanser usus besar.

Teh Daun Tin pula mampu mengimbangi kandungan gula didalam badan seterusnya mampu merawat penyakit kencing manis, asma, gout, penyakit jantung dan darah tinggi.

Nukilan asal GuaTv Dot Com

Kredit video TvAlHijrah


Tonton video khasiat pokok buah tin dibawah ini :-

Pokok Buah Tin dan khasiatnya

Pokok Tin yang disebut dan menjadi satu nama surah didalam Al-Quran ternyata begitu banyak khasiatnya.Hampir kesemua bahagian pokok dapat memberikan manfaat. Dari buahnya, daunnya hingga ke getahnya punya khasiat yang tersendiri.Antara khasiat yang paling utama ialah buahnya yang bersifat antioksidan dan berserat yang mampu melawan kanser.Nukilan asal GuaTv Dot ComTonton lagi video di www.GuaTv.com <3Kredit video TvAlHijrah

Posted by on Friday, August 14, 2015


Berpuasa cara terbaik rawat pesakit Diabetes

Berpuasa cara terbaik rawat pesakit Diabetes

Selama berpuluh tahun kita diberikan solusi yang tidak tepat dalam merawat pesakit diabetes. Apa yang kaedah konvensional buat adalah menangani simtom diabetes tanpa membentras punca penyakit. 
Berpuasa adalah kaedah paling tepat dan sempurna dalam merawat penyakit diabetes membuktikan penyakit deabetes boleh dirawat dan dipulihkan (reversible). 

Berpuasa membuatkan pesakit mengurangkan pengambilan gula, meningkatkan pembakaran lemak, merendahkan insulin, malah kajian mendapati berpuasa tidak mebuatkan seseorang kurang bertenaga sebaliknya ianya memberikan lebih tenaga kerana hormon pertumbuhan turut meningkat, adrenalin meningkat, cukup sempurna bagi merawat penyakit diabetes.

Nukilan dan terjemahan asal www.GuaTv.com


Tonton video dibawah:-Kredit video asal : DietDoctor.com
Cara betul memakan Madu adalah dengan mengunyah?

Cara betul memakan Madu adalah dengan mengunyah?

Sambungan pada tips pemakanan sunnah dengan kaedah yang baik dan betul.

Antara point-point utama ialah :-
- Makan makanan sunnah dari sumber yang bersih, halal dan dengan cara makan serta pada waktu yang betul.
- Minum air putih selepas bangun tidur, cuci patogen.
- Makan Madu, Herbatussauda, minyak Zaitun dan kurma 1/2 jam sebelum sarapan pagi.
- Makan madu, herbatussauda, minyak zaitun yang asli(raw) dengan cara letak atas tangan dan masuk dalam mulut kemudian kunyah bagi bercampur air liur, bagi rasa perisa dan aroma, biar muka kerut-kerut, sebelum telan.
- Minum campuran segelas air putih dan cuka epal sebelum tidur, dapat nyahtoksid dalam badan.

Penjagaan sistem pemakanan:-
1. Pastikan apa yang kita makan sebelum sarapan.
2. Apa yang kita makan waktu sarapan.
Sunnah sebelum sarapan makan herbatussauda, minyak zaitun, 
Herbatussauda makan secara kunyah. Kene lalu nasal cavity. 
Rasulullah saw kunyah bukan telan 7 biji herbatussauda supaya lalu nasal cavity, dapat rasa pedas.
Kalau makan capsul herbatussauda tak lalu nasal cavity dan organ akan bekerja lebih keras untuk cerna capsul.
Bagi ia lalu dan rasa didalam mulut(lidah), lalu ditekak, rasa dihidung, baru otak dan organ terangsang dan bekerjasama dengan makanan tadi bagi mendapatkan khasiat yang sepatutnya, antaranya menjadi ubat penyembuhan kepada penyakit.
Inilah rahsia herbatussauda yang salah satu fungsinya mencerdaskan akal, meningkatkan ingatan.

Minyak zaitun kawal kolestrol, rangsang motabolisma,  memecahkan lemak yang tak diperlukan halang sumbatan pada sistem jantung.

Madu lebah yang ada sengat, paling dekat dengan sunnah dan punya khasiat lebih tinggi dari stingless bee(kelulut).

Minyak zaitun 5ml, Herbatussauda 3ml, Madu 5ml. 5ml (satu sudu besar), Kurma sebiji, 3 biji, 5 biji atau 7biji, makan setengah jam sebelum sarapan.

Cuka buah 15ml campur dengan 150ml air putih minum setengah jam sebelum tidur.


Tonton video dibawah bagi mengetahui isi-isi penting dalam tips pemakanan sunnah dengan cara yang baik dan betul :


Cara betul makan madu adalah dengan mengunyah?

Sambungan kepada tips pemakanan Sunnah.Antara point-point utama ialah :-- Makan makanan sunnah dari sumber yang bersih, halal dan dengan cara makan serta pada waktu yang betul.- Minum air putih selepas bangun tidur, cuci patogen.- Makan Madu, Herbatussauda, minyak Zaitun dan kurma 1/2 jam sebelum sarapan pagi.- Makan madu, herbatussauda, minyak zaitun yang asli(raw) dengan cara letak atas tangan dan masuk dalam mulut kemudian kunyah bagi bercampur air liur, bagi rasa perisa dan aroma, biar muka kerut-kerut, sebelum telan.- Minum campuran segelas air putih dan cuka epal sebelum tidur, dapat nyahtoksid dalam badan.Artikel penuh di http://www.GuaTv.com <3Kredit Utz Wan Asrul dan Uploader Channel Ibdutmvideo (IBD UTM).

Posted by Pencetus Ummah on Monday, August 3, 2015


Kredit Utz Wan Asrul dan Uploader Channel Ibdutmvideo (IBD UTM).
Pencuri guna trik magik ambil duit dari casher

Pencuri guna trik magik ambil duit dari casher

Kes curi duit guna trik magic oleh warga asing ini dikatakan sudah mula berleluasa ketika ini. Diminta orang ramai terutama casher berwaspada ketiga hadapi situasi sama.
Modus operandi :-

Seorang pelanggan warga asing datang membuat bayaran kepada casher dalam bahasa yang tidak fasih (mungkin dalam inggeris) dan berlakon seolah-olah mahu bayar dan mahukan baki dalam wang kecil/besar tertentu.

Sampai satu masa rakan suspek datang cuba untuk memberikan lebih penjelasan sambil memujuk casher tunjuk duit dalam mesin tunai dan pada masa itu rakan suspek ini mengambil duit dan buat-buat kira jumlah duit casher. Dalam dia kira tu ada sekeping duit yang dilipat dan disorokkan pada tangan satu lagi. Semuanya berlaku dengan pantas dan lancar disamping rakan suspek ini teruskan dialog bagi mengalik perhatian casher.

Sampai satu masa tangan rakan suspek yang pegang duit tu akan simpan duit yang digenggam masuk kedalam poketnya.

Awas Taktik Guna Trik Magik Curi Duit

Kes curi guna trik magic oleh warga asing ini dikatakan sudah mula berleluasa ketika ini. Diminta orang ramai terutama casher berwaspada ketiga hadapi situasi sama.Lagi video di www.GuaTv.com (y)

Posted by Maharaja Lawak Mega on Wednesday, July 15, 2015Pengajaran dari kes ini ialah jangan sekali-kali benarkan pelanggan sentuh duit atau barang berharga yang bukan miliknya. Sentiasa peka terhadap situasi sekeliling terutama apabila didatangi pelanggan yang berdrama. Panggil rakan sekerja atau penyelia premis jika hadapi situasi sama.


Hikmah sunnah menjilat makanan pada jari dan hirup air bekas makanan

Hikmah sunnah menjilat makanan pada jari dan hirup air bekas makanan

Hikmah menjilat makanan pada jari serta menghirup pada bekas makanan merupakan satu sunnah yang sememangnya sudah dipandang sinis dan "geli" oleh kebanyakan orang hatta orang Islam pada zaman moden hari ini.

Sememangnya jika dikawasan komuniti tempat kita tinggal itu tidak dibiasakan, ianya akan nampak dangkal malah boleh menimbulkan fitnah dalam sesetengah kes. Namun bagi mereka yang hatinya kering, berserah jiwa raga kepada Islam ia seharusnya tidak menjadi penghalang malah jika mereka ini faham hikmah disebalik sunnah ini ia sepatutnya mudah untuk didakwah dan diraikan oleh masyarakat.


Hikmah sunnah jilat jari dan hirup air bekas makanan
Hikmah menjilat memakan makanan dengan tangan(jari) dan menjilat makanan pada jari serta menghirup pada bekas makanan
Posted by Maharaja Lawak Mega on Wednesday, July 15, 2015

Kajian dari segi saintifik telah membuktikan sunnah makan menggunakan tapak tangan/jari, menjilat makanan dijari, dan menghirup air dalam bekas makanan mempunyai impak yang sangat baik kesihatan tubuh badan manusia.

Enzime yang ada pada jari dan tapak tangan kita akan bertindak balas dengan makanan dapat membantu mencerna dan menghasilkan zat-zat yang penting yang diperlukan oleh tubuh badan.

Air pada bekas makanan yang dihirup pula lebih banyak khasiat kerana pada bekas makanan kita itulah banyaknya enzime dari jari dan tapak tangan kita terkumpul.

Selain daripada kaedah pemakanan menggunakan tangan, pemilihan makanan yang baik dari sumber yang baik dan halal, satu perkara yang ramai mungkin masih kurang prihatin ialah dari segi waktu pengambilan makanan.

Selain dari kita kenal makanan sunnah kita juga perlu kenal kaedah pengambilan makanan sunnah. Kurma, Madu, Herbatussauda, dan Minyak Zaitun adalah antara bahan makanan yang memberikan tenaga tambahan dan mengaktifkan organ tubuh badan maka ianya lebih bermanfaat bila diambil ketika perut kosong.

Selain dari waktu pemakanan kaedah pemakanan yang betul seperti makan menggunakan tangan, atau letak ditangan kemudian dijilat (cara memakan madu) dan kemudian dikunyah(cara makan madu, herbatusauda, minyak zaitun) semuanya punya punya hikmah yang antaranya rasa bahan-bahan tadi dapat merangsang saraf diotak melalui deria rasa lidah dan bau aroma hidung/sinus dan rembisan air liur yang terhasil dan bercampur dengan makanan tadi akan menjadi "ubat" dan penawar tubuh badan kita. Bahan yang asalnya pepejal harus dikunyah walaupun ianya telah ditukar bentuk kepada pati cecair(coldpressed ect.).

Banyak lagi input yang boleh diperolehi dari video penuh dibawah :-


Kredit Utz Wan Asrul dan Uploader Channel Ibdutmvideo (IBD UTM).
Peripentingnya Tadabbur disamping Tadarus Al-Quran

Peripentingnya Tadabbur disamping Tadarus Al-Quran

Pentingnya ilmu-ilmu alam, geografi, sains, juga ilmu falsafah, sejarah, bahasa dan lain2 ilmu dalam kita memahami maksud Al-Quran dan perintah2-NYA.

Umar Al-Khattab ra yang sememangnya mahir dalam bahasa arab tinggi pun habiskan masa 11 tahun bagi pempelajari surah Al-Baqarah sahaja.Selain kita tadarrus dengan makhraj dan tajiwid, belajar Bahasa Arab, nahu sorof, ushul tafsir, amat penting dalam kita bertadabbur Al-Quran.

Sejarah Islam, sejarah ayat-ayat Al-Quran diturunkan (ashabul nuzul), ilmu-ilmu lain seperti ilmu sains, geografi, psikologi, falsafah, dan pelbagai cabang ilmu lain juga amat penting dalam membantu kita memahami konteks, situasi, mesej serta perintah didalam Al-Quran dan juga Hadis.

Semoga dibulan mulia ini kita dapat mendekatkan dan meluangkan lebih masa mempelajari dan memahami isi Al-Quran, in'sya-Allah.

*nukilan asal admin @ www.GuaTv.com
*kredit channel Icemaker1990.
*Ustaz Anzaruddin Ahmad.
Pentas Dakwah bersama Ustaz Datuk Kazim dan Dato Dr Mohd Asri (Video)

Pentas Dakwah bersama Ustaz Datuk Kazim dan Dato Dr Mohd Asri (Video)

Rakaman video Pentas Dakwah dengan tajuk Carik-carik Bulu Ayam bersama Ustaz Datuk Mohammad Kazim Elias (UKE) dan Dato Dr Mohd Asri Zainul Abidin (DrMAZA) serta ditemani oleh moderator Datuk Dr Asyraf Wajdi dari Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), yang disiarkan secara langsung oleh Tv Alhijrah dari Negeri Perlis Indera Kayangan.


Tonton video rakamannya dibawah ini, semoga bermanfaat :-

Video Penuh :-

Part1:-
Part2:-Part3:-Part4:-Part5:-*Kredit video TvAlhijrah.
Ladang Pokok Buah Tin (Figs) Hidup Subur di Malaysia

Ladang Pokok Buah Tin (Figs) Hidup Subur di Malaysia

Perkembangan buah Tin di Malaysia menampakkan perkembangan yang positif apabila satu demi satu ladang tin tumbuh mekar bak cendawan tumbuh selepas hujan.Ladang Tin Fig Fiesta Malaysia ini telah diusahakan oleh En Ridzuan Abdullah di Merbau Sempak di Sungai Buloh Selangor. Berkat kesabaran, semangat dan izinNYA juga dalam industri yang boleh dikatakan baharu di Malaysia ini mula menampakkan sinar harapan apabila mula membuahkan hasilnya.

Ladang yang mula didiusahakan kurang setahun lalu ini sudah menghasilkan buah tin yang masak dan ranum dipokok.

Selain Ladang Pokok Buah Tin di Sungai Buloh, En Ridzuan Abdullah telah membuka pejabat operasinya di kota Kuala Lumpur bagi memudahkan urusan rangkaian perniagaan, promosi dan pemasaran produk-produk buah Tin-nya.

Semoga keberkatan satu-satunya buah yang menjadi nama surah didalam Al-Quran ini memberi nikmat dan rahmat kepada seluruh umat khususnya dibumi Malaysia, in sya Allah.

*kredit video Majalah3 & Ladang Fig Fiesta Malaysia Ridzuan Abdullah.


Tonton Video Ladang Pokok Buah Tin Figs Fiesta Malaysia dibawah :-
[Gambar dan Video] Mursyidul Am PAS Nik Aziz Nik Mat meninggal dunia

[Gambar dan Video] Mursyidul Am PAS Nik Aziz Nik Mat meninggal dunia

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah kembali kerahmatullah pada jam 9.40 malam tadi di kediamannya di Kampung Pulau Melaka, Kota Baharu, Kelantan.

Solat jenazah akan diadakan pada jam 10 pagi esok di Masjid Tok Guru di Pulau Melaka. Manakala tempat pengkebumian masih belum diputuskan oleh ali keluarga dan ianya akan diumumkan dari masa kesemasa.

Anak Allahyarham, Nik Mohamad Abduh dalam satu kenyataan pada petang tadi memaklumkan tahap kesihatan ayahnya menurun selepas menjalani rawatan pada ulsernya, pada Rabu dan doktor ketika itu sedang berusaha untuk menstabilkan keadaannya.

Allahyarham dimasukkan ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) di Kubang Kerian pada 1 Januari lepas kerana mengidap kanser prostat.

Berikut adalah beberapa gambar dan juga video yang beredar dilaman sosial dan berita arus perdana.

[Video1][Video2]


[Video3]


Gambar-gambar sekitar kediaman allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz :-
*kredit video astroawani dan gambar dari sender&sharer whatsapp group.
Maharaja Lawak Mega 2014 Akhir (Final)

Maharaja Lawak Mega 2014 Akhir (Final)

Tonton Gelanggang Maharaja Lawak Mega 2014 Minggu Akhir (Final) Online Terpantas di GuaTv Dot Com

Senarai Peserta MLM 2014 :

1) Shiro
2) Bocey
3) Nabil
4) SYJ
5) Sepahtu + Ilya
6) Virus – Tauke, Yus dan Zizan Razak
7) Comey (Suhaimi Yusof dan Rophie)
8) Jalor (Along Cham, Rahim dan Joey)
9) Sayot (Zam, Filzah dan One)
10) Kepoh (Izu, Pian dan Kamal)
11) Shake
12) Wala
13) Ekzos
14) Zero
15) Samurai
Video Persembahan Minggu Akhir (Final) Tema Bebas & Musikal :-

Kumpulan Bocey :


Kumpulan Zero :


Kumpulan Sepahtu :


Nabil :


Kumpulan Shiro :


Keputusan Juri : Pengumuman Juara MLM2014
Copyright © 2012 GuaTv.com All Right Reserved
Best view in Chrome browser. Download Chrome for mobile here