Sample Video Widget

Download google chrome

New Post

Rss

Ustaz Nouman Ali Khan menjelaskan kekeliruan hukum menutup kepala dalam Quran

Ustaz Nouman Ali Khan menjelaskan kekeliruan hukum menutup kepala dalam Quran

Ustaz Nouman Ali Khan(NAK) menjelaskan kekeliruan awam berkenaan hukum menutup kepala dalam Quran

Apa yang menarik dengan Bahasa Arab ialah terdapat lebih kurang 6 jenis perkataan
yang berlainan dengan makna menutup kepala.
Salah satunya ialah 'khimar'.

Antaranya lain seperti miqnaha, miqfar dan lain-lain yang setiap darinya bermaksud
menutup kepala tetapi dengan gaya dan had labuh yang berbeza.


Al-Quran menggunakan perkataan khimar dalam tuntutan menutup kepala.
Kebiasanaan bagi kita lebih senonim dengan hijab dalam erti bertudung dalam menutup
kepala wanita. Namun hijab dari segi istilah amnya bukan bermaksud penutup kepala. Ianya lebih tepat dalam maksud penghadang dan ia tidak digunakan dalam Quran dan orang Arab secara khusus dan tradisi.

Dalam Quran perkataan yang digunakan adalah khimar.
Apa yang dimaksudkan dengan khimar itu yang sememangnya difahami oleh komuniti arab semasa ayat ini diturunkan ianya memberi makna menutup kelapa, rambut dan bahagian lain.
Sebelum syariat itu hadir khimar perkataan sudah digunakan satu amalan menutup kepala seperti serban dan labuh hingga ke perut.

Malah maksud yang lebih dekat dengan khimar ialah wanita pada masa itu menutup kepala dan rambut yang ditocang kebelakang, dan Quran menambah ayat menuntut supaya penutup kepala itu turut dilaburkan dibahagian hadapan menutupi dada wanita.

(Isu ini sebenarnya sudah ada ulama yang menerangkan namun ada yang tidak mahu terima kerana tidak maklum akan penjelasan terpeinci berkenaan penggunaan bahasa arab dan situasi masyarakat dimana ayat ini diturunkan. Kebanyakan mereka yang keliru ini hanya mengambil versi terjemahan quran tertentu dan tidak mendalami makna ayat quran yang asal(arab).)

Saya(Ustaz NAK) lihat banyak kekeliruan ini berlaku kerana kurangnya perhatian dan kefahaman kepada makna bahasa yang asal(arab). Banyaknya terjemahan yang kurang mengambil berat isu ini akhirnya membuatkan seseorang beri kesimpulan drastik dan mengelirukan.
Semoga dengan sedikit penerangan ini dapat menjernihkan kekeliruan ramai, insyaAllah.

Terjemahan dan nukilan asal http://www.GuaTv.com <3

kredit Ustaz NAK dan DOPS channel. Tonton video dibawah :-

Ustaz Nouman Ali Khan(NAK) menjelaskan kekeliruan awam berkenaan hukum menutup kepala dalam QuranApa yang menarik dengan Bahasa Arab ialah terdapat lebih kurang 6 jenis perkataanyang berlainan dengan makna menutup kepala.Salah satunya ialah 'khimar'.Antaranya lain seperti miqnaha, miqfar dan lain-lain yang setiap darinya bermaksudmenutup kepala tetapi dengan gaya dan had labuh yang berbeza.Al-Quran menggunakan perkataan khimar dalam tuntutan menutup kepala.Kebiasanaan bagi kita lebih senonim dengan hijab dalam erti bertudung dalam menutupkepala wanita. Namun hijab dari segi istilah amnya bukan bermaksud penutup kepala. Ianya lebih tepat dalam maksud penghadang dan ia tidak digunakan dalam Quran dan orang Arab secara khusus dan tradisi.Dalam Quran perkataan yang digunakan adalah khimar.Apa yang dimaksudkan dengan khimar itu yang sememangnya difahami oleh komuniti arab semasa ayat ini diturunkan ianya memberi makna menutup kelapa, rambut dan bahagian lain.Sebelum syariat itu hadir khimar perkataan sudah digunakan satu amalan menutup kepala seperti serban dan labuh hingga ke perut.Malah maksud yang lebih dekat dengan khimar ialah wanita pada masa itu menutup kepala dan rambut yang ditocang kebelakang, dan Quran menambah ayat menuntut supaya penutup kepala itu turut dilaburkan dibahagian hadapan menutupi dada wanita.(Isu ini sebenarnya sudah ada ulama yang menerangkan namun ada yang tidak mahu terima kerana tidak maklum akan penjelasan terpeinci berkenaan penggunaan bahasa arab dan situasi masyarakat dimana ayat ini diturunkan. Kebanyakan mereka yang keliru ini hanya mengambil versi terjemahan quran tertentu dan tidak mendalami makna ayat quran yang asal(arab).)Saya(Ustaz NAK) lihat banyak kekeliruan ini berlaku kerana kurangnya perhatian dan kefahaman kepada makna bahasa yang asal(arab). Banyaknya terjemahan yang kurang mengambil berat isu ini akhirnya membuatkan seseorang beri kesimpulan drastik dan mengelirukan.Semoga dengan sedikit penerangan ini dapat menjernihkan kekeliruan ramai, insyaAllah.Terjemahan dan nukilan asal http://www.GuaTv.com <3kredit Ustaz NAK dan DOPS channel.

Posted by Pencetus Ummah on Saturday, January 9, 2016Ketagih tanam pokok tin - Penanam alami sindrom DTK kerana minat melampau hingga tak tidur

Ketagih tanam pokok tin - Penanam alami sindrom DTK kerana minat melampau hingga tak tidur

Itu antara tajuk utama akhbar harian metro minggu lalu.
Video diatas adalah rakaman rancangan tv Potret Niaga yang disiarkan beberapa minggu lalu dengan penampilan antara pengusaha ladang tin yang pertama di Malaysia tuan Ridzuan Abdullah. Ladang tin beliau terletak di Merbau Sempak Sungai Buloh membawa jenama Figs Fiesta Malaysia.


Demam Tak Kebah atau DTK tidak asing buat peminat dan penanam pokok tin. Ianya gara-gara fenomena minat melampau dan ketagihan kebanyakan mereka sehingga berhabisan beribu ringgit dan menghabiskan berjam-jam dalam kegiatan dan riadah penanaman pokok tin.
Apa yang istimewa tentang buah ini yang pertamanya ianya adalah satu-satunya buah yang menjadi salah satu nama surah didalam Al-Quran. Keduanya sifat pokok tin (ficus carica) ini sendiri yang mempunyai buah yang sedap. lemak manis yang jika dijaga dan dibaja boleh mengeluarkan hasil yang cepat seawal 5 bulan malah lebih awal dari itu pun ada.
Selain punya hikmah tersendiri sebagai nama surah Al-Quran dan rasanya buahnya yang sedap ianya juga punya potensi dan nilai komersial yang sangat baik. Selain buah nya yang doleh dijual segar, ia boleh keringkan atau dibuat pelbagai jenis produk seperti jem, jus dan lain-lain.
Daunnya juga punya nilai kesihatan dan berpotensi di komersialkan sebagai teh dan juga herba.
Akhir sekali pokok tin itu sendiri mendapat permintaan tinggi walau harganya berpuluh ringgit malah ada yang cecah ratusan dan ribuan ringgit bergantung pada umur dan jenis varieti pokok.
Mereka yang berminat mendapatkan produk dan pokok tin boleh turut serta dalam komuniti facebook dan laman web http://www.PokokTin.com

Tonton video Pokok Tin :-

"Ketagih tanam pokok tin - Penanam alami sindrom DTK kerana minat melampau hingga tak tidur"Itu antara tajuk utama akhbar harian metro minggu lalu.Video diatas adalah rakaman rancangan tv Potret Niaga yang disiarkan beberapa minggu lalu dengan penampilan antara pengusaha ladang tin yang pertama di Malaysia tuan Ridzuan Abdullah. Ladang tin beliau terletak di Merbau Sempak Sungai Buloh membawa jenama Figs Fiesta Malaysia.Demam Tak Kebah atau DTK tidak asing buat peminat dan penanam pokok tin. Ianya gara-gara fenomena minat melampau dan ketagihan kebanyakan mereka sehingga berhabisan beribu ringgit dan menghabiskan berjam-jam dalam kegiatan dan riadah penanaman pokok tin.Apa yang istimewa tentang buah ini yang pertamanya ianya adalah satu-satunya buah yang menjadi salah satu nama surah didalam Al-Quran. Keduanya sifat pokok tin (ficus carica) ini sendiri yang mempunyai buah yang sedap. lemak manis yang jika dijaga dan dibaja boleh mengeluarkan hasil yang cepat seawal 5 bulan malah lebih awal dari itu pun ada.Selain punya hikmah tersendiri sebagai nama surah Al-Quran dan rasanya buahnya yang sedap ianya juga punya potensi dan nilai komersial yang sangat baik. Selain buah nya yang doleh dijual segar, ia boleh keringkan atau dibuat pelbagai jenis produk seperti jem, jus dan lain-lain. Daunnya juga punya nilai kesihatan dan berpotensi di komersialkan sebagai teh dan juga herba.Akhir sekali pokok tin itu sendiri mendapat permintaan tinggi walau harganya berpuluh ringgit malah ada yang cecah ratusan dan ribuan ringgit bergantung pada umur dan jenis varieti pokok.Mereka yang berminat mendapatkan produk dan pokok tin boleh turut serta dalam komuniti facebook dan laman web http://www.PokokTin.com

Posted by Maharaja Lawak Mega on Saturday, January 9, 2016
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Episod Akhir Finale

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Episod Akhir Finale

Tonton Mimbar Pencetus Ummah Akhir 26hb November 2015.

Peserta Pencetus Ummah 2015 : PU Abu, PU Adek, PU Muhsin, PU Zaid, PU Alen, PU Hilmi, PU Syed, PU Merico, PU Amin, PU Angah, PU Taha, PU Ramadhan.

Tema 1 minggu terakhir  : Bebas


Tema 2 minggu terakhir  : Duet

Juri Tetap : Datuk Ustaz Kazim Elias, Hajjah Habsah Omar (Abby Fana).
Juri Jemputan : YBhg Prof. Madya Dato' Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (MAZA)

Pengacara : Ustaz Hj. Zulkifli Hamat, Hj. Shamsul Ghau Ghau.1)Intro12)Intro2

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir Intro2Tonton & Komen @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 26, 2015


3)PU Taha (Bebas)
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Taha

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU TahaTema BebasTonton & Komen @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 26, 2015


4)PU Zaid & PU Azihal (Duet)
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Zaid & PU Azihal

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Zaid & PU AzihalTema DuetTonton & Komen @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 26, 2015


5)PU Syed (Bebas)
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Syed

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU SyedTema BebasTonton & Komen @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 26, 2015


6)PU Rahmat & PU Amin (Duet)
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Amin & PU Rahmat

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Amin & PU RahmatTema DuetTonton & Komen @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 26, 2015


7)PU Zaid (Bebas)

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU ZaidTema BebasTonton & Komen @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 26, 2015


8)PU Taha & PU Fakhrul (Duet)
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Taha & PU Fakhrul

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Taha & PU FakhrulTema DuetTonton & Komen @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 26, 2015


9)PU Amin (Bebas)
PU Amin

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Amin Tema BebasTonton & Komen @ http://www.GuaTv.com/

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 26, 2015


10)PU Syed & PU Lokman(Duet)
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Syed & PU Lokman

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Syed & PU LokmanTema BebasTonton & Komen @ http://www.GuaTv.com/

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 26, 2015


11) Persembahan PU Jemputan PU Asyraf, PU Hafiz & PU Azman
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir PU Asyraf, PU Hafiz & PU Azman

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir Persembahan PU Jemputan PU Asyraf, PU Hafiz & PU AzmanTonton & Komen @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 26, 2015


12) Keputusan Juara
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir Keputusan Juara

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Akhir Keputusan Juara Tonton & Komen @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 26, 2015


Hepotesis Sheikh Imran Hosein WW3 Russia RUM dan Yakjuj Makjuj

Hepotesis Sheikh Imran Hosein WW3 Russia RUM dan Yakjuj Makjuj

Sheikh Imran Hosein (SIH) merupakan penulis kepada buku best seller "Jurusalem in the Quran" (sudah dialih bahasa ke Bahasa Malaysia - Jurusalem di dalam Quran) merupakan antara pelopor ilmu Akhir Zaman (Islamic Eschatology) ketika ini dalam beberapa ceramahnya ada menyatakan perang dunia ke-3 (WW3) berkemungkinan boleh meletus bila-bila masa dalam masa setahun atau kurang.Biodata lanjut beliau boleh google atau boleh lihat dalam pautan ini (http://syeikhimranhosein.blogspot.my/2012/07/biodata-syeikh-imran-hosein.html)

Manhaj beliau adalah seorang sunni bermazhab hambali, atau lebih dekat pada deobandi. Namun beliau kerap mengatakan beliau tidak mahu dilabel dengan mana-mana mazhab, kumpulan atau jemaah. Cukup sekadar mengatakan beliau sebagai seorang muslim, orang Islam.

Ramai yang menyatakan beliau sufi malah adalah yang kata syiah melihat beberapa pandangan beliau terhadap satu-satu isu. Namun bila kita lihat pada nasihat dan saranannya beliau tidak pernah menunjukkan atau menyarankan amalan-amalan mengarut malah beliau selalu menegaskan amalan sunnah yang diterima secara universal, bermaksud amal sunnah yang diterima dan disepakati sama oleh majoriti ulama muktabar.

Begitu juga dengan bab penyatuan ummah. Beliau ada menyarankan formula dalam penyatuan sunni-syiah, sufi-salafi yang rasional yang sepatutnya boleh diterima dan diaplikasikan iaitu penyatuan dalam jemaah masjid yang hanya mengamalkan amalan sunnah universal, dan jika ada yang mahu mengamal amalan diluar sunnah universal boleh buat amalan tersebut secara privasi dan tertutup.

Berbalik pada hepotesis SIH berkenaan WW3 atau apa yang senonim dipanggil Malhamah Al Qubra, beliau berpendapat senario geopolitik dunia ketika ini sudah semakin memuncak sehingga boleh tercetusnya WW3. Ini ditambah dengan alamat yang beliau terima secara peribadi iaitu melalui mimpi suasa WW3 yang sama dalam beberapa kali. Ianya persis dengan apa yang pernah dialami semasa kejadian runtuhnya menara berkembar di New York pada 11hb September 2001.

Pada masa itu beliau turut bermimpi senario sama dan selang dua tahun dari mimpi kejadian itu berlaku. Maka beliau menganggarkan ada kemungkinan WW3 boleh berlaku dalam tempoh dua tahun sejak dari beliau dapat mimpi pada tahun 2014. Bagaimanapun beliau tegaskan ianya bukanlah sesuatu yang beliau biasa buat iaitu berkongsi hal mimpi dan dalam Islam mimpi ini sememangnya tidak boleh dibuat hujah hanya untuk manfaat, amal dan muhasabah diri sahaja namun beliau berkongsi supaya boleh menjadi satu peringatan penting buat mereka yang mahu ambil kisah.

Dari segi ilmiah beliau sudah banyak kali mengulas hal pertembungan geopolitik dan geostrategik puak kiri kanan blok Barat di Timur Tengah yang fokus pada konflik di Turkey-Syria dan Ukraine-Crimea ketika ini.

Dalam pertembungan kuasa kiri kanan blok barat di tempat panas tadi, beliau dilihat cenderung memihak kepada Russia sebagai pihak yang dapat mengekang kemaraan pihak yang dilabel sebagai Yakjuj Makjuj (Gog Magog).

Ada beberapa hujah yang beliau fikir menyokong pendiriannya. Pendiriannya yang menyatakan kemungkinan Russia itu berkemungkinan besar akan menjadi RUM yang dinyatakan dalam didalam hadis bahawa mereka akan bergabung dengan tentera muslim diakhir zaman dan dijanjikan kemenangan dalam melawan musuhnya.

Ada yang mempersoalkan RUM sudah tidak wujud sejak ianya ditumbangkan oleh Sultan Muhammad Fateh pada tahun 1453M. Namun beliau menyatakan RUM yang merujuk pada Kuasa Kristian Ortodox itu tidak hilang atau musnah. Malah dalam sejarah sebahagian dari mereka telah berhijrah ke Moscow membina kuasa disana malah mereka sendiri ada membuat pengumuman bahawa RUM kini berada di Moscow pada ketika itu.

Walaupun ada dikalangan gereja (Cathedral) Kristian Ortodox dibahagian Timur Eropah lain yang tidak bersetuju malah mengaku sebagai RUM yang baharu namun dari segi kekuatan dan kuasa politik Moscow lebih mendominasi ditambah dengan pengaruh Tzar di Moscow(pada ketika itu) yang merupakan antara susur galur Maharaja Heraclius iaitu Maharaja Empayar RUM Timur Byzantine.

Polisi Russia yang dibawa oleh Putin ketika ini yang meletakkan agama Kristian Ortodox ditempat yang tinggi sebagai penasihat dalam membuat keputusan dan rundingan memberi gambaran bahawa Russia kini kembali kepada negara yang memelihara ruh. Tidak seperti Russia dizaman Soviet yang ramai dari kita tahu ianya dibawa oleh golongan tertentu bagi menjatuhkan dan menghapuskan susur galur Tzar dari Russia.

Ibu Putin seorang yang cenderung pada Kristian Ortodox pernah membawa Putin ketika masih kecil ke gereja untuk di babtis, tanpa pengetahuan ayah Putin. Walau dizaman kecil dan remajanya Putin cenderung mengikut bapanya, namun setelah apa yang terjadi kepada Russia dibawah Soviet telah menyedarkan Putin yang nyata kini lebih dekat pada jiwa ibunya yang mementingkan agama. Maka ianya kita tidak boleh samakan Russia pada zaman Soviet dengan Russia hari ini.

Bagaimana dengan polisi Russia dengan jihadis muslim? Pertamanya sudah tentu Russia lebih mementingkan kepentingan negara dan rakyaknya, maka kalau diancam dan diserang sudah tentu Russia akan bertindak balas. Keduanya Russia juga faham akan percaturan dan penglibatan samada secara langsung atau melalui agen dan proxy puak kiri kanan barat dalam pergerakan-pergerakan kumpulan jihadis maka sekali lagi sebarang provokasi dari kumpulan ini terhadap kepentingan Russia boleh mengundang reaksi balasnya.

Russia tiada masalah menerima orang Islam dinegaranya. Walaupun ada dikalangan orang Russia dan Kristian disana yang tidak selesa dengan orang Islam ianya tidak mengubah pendirian Russia dan Ortodox Kristian amnya yang tetap terbuka kepada orang Islam yang baik dan taat pada agama serta membawa mesej keamanan dan kasih sayang. Buktinya beberapa bulan lalu Putin sendiri telah merasmikan Masjid terbesar di Moscow Russia.

Kenapa Russia kini tidak dilihat sebagai sebagian dari puak yakjuj dan makjuj?
Russia bukanlah pihak yang mahukan peperangan kecuali betu-betul diancam kepentingannya dengan satu tindakan yang nyata tidak adil. Russia bukanlah pihak yang sentiasa mahukan memperluaskan pengaruh dan kawasan jajahan dan bina pengkalan-pengkalan tentera diserata dunia. Kes di Crimea itu lain, Russia masuk kesana kerana majoriti (lebih 90%) rakyat Crimea sendiri mahukan Russia ambil mereka. Belainan dengan pendekatan puak kiri kanan Barat. Masuk negara orang mula-mula tawar gula-gula, pemerintahan demokrasi, wang kertas dan sistem kewangan antarabangsa, PBB, kalau tak mau ikut kehendak kami kamu bukan sebahagian dari kami. Makanya kalau pemimpin satu-satu negara tak setuju maka mereka(Barat) pun beri bantuan kepada pihak pembangkang untuk gulingkan penguasa, kalau tak berjaya juga hantar hitman, buat falseflag, sekatan ekonomi, akhirnya hadirkan perang. Russia yang ada sekarang tak main cara ini.

Namun jika Russia benar-benar diprovoke sehingga tercetusnya perang dunia ke-3, maka pada masa itu satu dunia akan menjadi zon perang dan tiada lagi istilah oh sini kawasan orang awam kerana itulah hakikat zon perang, apatah lagi perang dunia yang akan disaksikan nanti jika benar akan tercetus tidak akan pernah disaksikan oleh sejarah manusia sebelum ini iaitu perang nuklier besar-besaran. Seperti yang digambarkan didalam Al-Quran apabila sampai waktu itu tidak ada satu bandar yang akan selamat dari dimusnahkan dan mereka yang terselamat akan mendapat hukuman yang berat(mereka yang terselamat dibandar akan cenderung berkalu huru hara, anarki, keganasan, masing-masing terdesak teruskan hidup dalam sukarnya mendapatkan sumber air, makanan dan ubat dikala wabak penyakit semakin tersebar). Nauzubillah min zalik.

Selain daripada hujah diatas SIH juga melihat watak Russia ketika semakin persis kepada khabar yang diberitakan dalam Al-Quran didalam Surah Al-Kahf. Kisah Dzulqarnain iaitu kisah pemerintah yang diberkati Allah dengan ilmu dan kekuasaan. Menggunakan kuasa yang dikurniakan dengan baik iaitu memberikan ganjaran kepada mereka yang berbuat baik dan menghukum mereka yang menindas. Malah diceritakan walau Dzulqarnain tidak membunuh yakjuj dan makjuj tapi mampu mengekangnya.

Dzul Qarnain yang juga merujuk pada dua zaman ditakwilkan oleh SIH satu zaman ianya sudah berlalu pada masa lalu dan satu zaman lagi akan berlaku diakhir zaman, senonim dengan surah Al-Kahf sebagai surah petunjuk akhir zaman. Sejarah bakal berulang. Akhir zaman nanti apabila umat Islam menjadi umat yang asing, umat yang dilihat ketinggalan, mundur, kolot dan tertindas akan mendapat bantuan dari watak DzulQarnain dalam mengekang kemaraan dan kerosakan yang dilakukan oleh Yakjuj Makjuj. Peristiwa ini juga boleh jadi satu simbolik nusratullah kepada golongan yang ditindas tadi yang mana ianya boleh berlaku apabila kedua pihak menyedari akan haq dan bergabung. Wallahualam.

Admin kira cukup setakat ini dulu, masih ada banyak lagi yang boleh dibincangkan dan sudah tentunya hepotesis yang dibentangkan ini bukanlah sesuatu yang muktamad dan boleh dibincangkan secara ilmiah. Bersambung pada episod yang akan datang, insyaAllah nanti cerita pasal pandangan SIH berkenaan Dajjal pula yang mana pendapatnya inidividu ini tidak akan mendapat status dajjal (Al Masih palsu) selagi ianya tidak diakui sendiri oleh umatnya yang sudah menunggu lebih 3000 tahun iaitu orang-orang yahudi. Tidak digelar Dajjal(Al Masih Palsu) selagi individu ini tidak duduk di Haikal Sulaiman di Israel yang pada ketika itu telah membawa pemerintahan dunia ke Jurusalem. Dajjal tidak boleh mempunyai 70,000 pengikut jika dia belum disahkah sebagai Al-Masih(palsu) oleh pengikutnya. Hanya apabila misinya sudah selesai baru ia diiktiraf sebagai Al Masih(hakikatnya al masih palsu) oleh umatnya yang sudah tentunya pandangan ini disokong oleh Al-Quran dan Hadis.

Tonton video dibawah:-
Kredit : video uploader asal di youtube.
             Penceramah : Sheikh Imran Hosein
             Nukilan dan komentari asal GuaTv.com
Amaran buat warga Islam Perancis seawal Januari 2015

Amaran buat warga Islam Perancis seawal Januari 2015

Amaran serta nasihat buat warga Islam Perancis sudah dibuat 10 bulan lebih awal sebelum kejadian 13 November 2015 di Paris.

malay-sub oleh www.GuaTv.com
Video uploader asal Channel RimauTerbang
Penceramah : Sheikh Imran Hosein


Tonton video dibawah:
Amaran buat warga Islam Perancis seawal Januari 2015

Amaran serta nasihat buat warga Islam Perancis sudah dibuat 10 bulan lebih awal sebelum kejadian 13 November 2015 di Paris.malay-sub oleh www.GuaTv.comVideo uploader asal Channel RimauTerbangPenceramah : Sheikh Imran Hosein

Posted by Maharaja Lawak Mega on Monday, November 23, 2015
Lambang Salib Lorraine pada biskut Oreo

Lambang Salib Lorraine pada biskut Oreo

Admin dah perasan orang kocoh cite pasal tak nak beli oreo sejak kelmarin lagi tapi baru tadi admin perasan ada orang share videonya baru admin paham kenapa lepas tonton video dibawah ni.
Biskut Orio Ada Lambang Salib Lorraine
Admin dah perasan orang kocoh cite pasal tak nak beli oreo sejak kelmarin lagi tapi baru tadi admin perasan ada orang share videonya baru admin paham kenapa.Tonton Video @ www.GuaTv.com
Posted by Maharaja Lawak Mega on Saturday, November 21, 2015
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu ke-5

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu ke-5

Tonton Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu ke-5


Peserta Pencetus Ummah :
PU Abu, PU Adek, PU Muhsin, PU Zaid, PU Alen, PU Hilmi, PU Syed, PU Merico, PU Amin, PU Angah, PU Taha, PU Ramadhan.

Tema minggu ke-5 : Filem

Juri Tetap : Datuk Ustaz Kazim EliasHajjah Habsah Omar (Abby Fana).
Pengacara : Ustaz Hj. Zulkifli Hamat, Hj. Shamsul Ghau Ghau.

Pencetus Ummah Taha :Mimbar Pencetus Ummah Minggu5 PU Taha
Mimbar Pencetus Ummah Minggu5 PU TahaTonton @ www.GuaTv.com
Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 12, 2015


Pencetus Ummah Abu :

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PU Abu
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PU AbuTonton @ www.GuaTv.com
Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 12, 2015


Pencetus Ummah Syed :
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PU Syed

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PU SyedTonton @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 12, 2015


Pencetus Ummah Zaid :

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PU ZaidTonton @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 12, 2015


Pencetus Ummah Alen :
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PU Alen

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PU AlenTonton @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 12, 2015


Pencetus Ummah Muhsin :
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PU Muhsin

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PU MuhsinTonton @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 12, 2015


Pencetus Ummah Amin :
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PU Amin

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PU AminTonton @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 12, 2015


Penyingkiran Minggu ke-5 :
Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 Penyingkiran

Mimbar Pencetus Ummah 2015 Minggu5 PenyingkiranTonton @ www.GuaTv.com

Posted by Pencetus Ummah on Thursday, November 12, 2015
Dr Zakir Naik - Saya lebih Kristian dari Orang Kristian

Dr Zakir Naik - Saya lebih Kristian dari Orang Kristian

Seorang wanita kristian mempersoal kenyataan Dr Zakir Naik ketika di Uitm tempohari dan mahukan lebih penjelasan kenapa Dr Zakir Naik boleh kata dia kristian sedangkan seseorang tidak boleh jadi kristian kalau dia tidak dibabtis atau mengaku Nabi Isa as sebagai "penyelamat".


Dr Zakir naik menjawab wanita ini tidak mengambil ayat penuh kepada kenyataannya, dimana Dr Zakir ada menyebut satu syarat sebelum memberikan kenyataan dia lebih kristian dari orang kristian.
Tonton video bagi mendengar penjelasan lebih lanjut berkenaan definasi kristian mengikut pemahaman Dr Zakir Naik.
like emoticon Nukilan asal www.GuaTv.com heart emoticon
dxfdsfsfsdsfsdf

Tonton video dibawah :-
Youtube :-
Video simulasi kemalangan MH17 oleh badan penyiasat

Video simulasi kemalangan MH17 oleh badan penyiasat

Video simulasi situasi kemalangan MH17 oleh pasukan penyiasat yang diketuai oleh Belanda.

Laporan akhir yang dibentangkan mendapati MH17 telah ditembak jatuh oleh misil jenis Buk yang dilepaskan semasa pertempuran sengit sedang meletus di Timur Ukraine.Lanjutan daripada laporan tersebut juga mendapati kebanyakan penumbang maut serta merta namun bukan dari impak letupan tetapi kerana tekanan udara dan kekurangan oksigen pada ketinggian 33ribu kaki.Video simulasi nahas MH17 oleh badan penyiasat
Video simulasi situasi kemalangan MH17 oleh badan penyiasat. Laporan akhir yang dibentangkan mendapati MH17 telah ditembak jatuh oleh misil jenis Buk yang dilepaskan semasa pertempuran sengit sedang meletus di Timur Ukraine.Lanjutan daripada laporan tersebut juga mendapati kebanyakan penumbang maut serta merta namun bukan dari impak letupan tetapi kerana tekanan udara dan kekurangan oksigen pada ketinggian 33ribu kaki.
Posted by Maharaja Lawak Mega on Tuesday, October 13, 2015
Video(footage) serangan udara (airstrike) pertama tentera Russia terhadap ISIS di Syria

Video(footage) serangan udara (airstrike) pertama tentera Russia terhadap ISIS di Syria


Putin beberapa hari lalu telah memberi amaran kepada Amerika untuk keluar dari Syria dan tidak masuk ke ruang udara Syria bagi memberi laluan kepada serangan udara Russia terhadap pejuang ISIS.  Semalam/awal pagi tadi bermulalah serangan udara pertama dari tentera Russia. Masih ada berbaki 70% ke 80% serangan udara dijadualkan akan terus dilancarkan oleh pihak tentera Russia.


Video serangan udara pertama tentera Russia keatas ISIS di Syria

Putih beberapa hari lalu telah memberi amaran kepada Amerika untuk keluar dari Syria dan tidak masuk ke ruang udara Syria bagi memberi laluan kepada serangan udara Russia terhadap pejuang ISIS. Semalam/awal pagi tadi bermulalah serangan udara pertama dari tentera Russia. Masih ada berbaki 70% ke 80% serangan udara dijadualkan akan terus dilancarkan oleh pihak tentera Russia.

Posted by Maharaja Lawak Mega on Thursday, October 1, 2015
Khasiat Pokok Buah Tin

Khasiat Pokok Buah TinPokok Tin yang disebut dan menjadi satu nama surah didalam Al-Quran ternyata begitu banyak khasiatnya.
Hampir kesemua bahagian pokok dapat memberikan manfaat. Dari buahnya, daunnya hingga ke getahnya punya khasiat yang tersendiri.

Antara khasiat buah tin ialah 
Vitamin A, Vitamin B1 dan Vitamin B2.

Kandungan Serat(Fiber) dan sifat antioksida (Polyphenals) didalam buah tin mampu melawan kanser terutama kanser usus besar.

Teh Daun Tin pula mampu mengimbangi kandungan gula didalam badan seterusnya mampu merawat penyakit kencing manis, asma, gout, penyakit jantung dan darah tinggi.

Nukilan asal GuaTv Dot Com

Kredit video TvAlHijrah


Tonton video khasiat pokok buah tin dibawah ini :-

Pokok Buah Tin dan khasiatnya

Pokok Tin yang disebut dan menjadi satu nama surah didalam Al-Quran ternyata begitu banyak khasiatnya.Hampir kesemua bahagian pokok dapat memberikan manfaat. Dari buahnya, daunnya hingga ke getahnya punya khasiat yang tersendiri.Antara khasiat yang paling utama ialah buahnya yang bersifat antioksidan dan berserat yang mampu melawan kanser.Nukilan asal GuaTv Dot ComTonton lagi video di www.GuaTv.com <3Kredit video TvAlHijrah

Posted by on Friday, August 14, 2015


Copyright © 2012 GuaTv.com All Right Reserved
Best view in Chrome browser. Download Chrome for mobile here