Sample Video Widget

Download google chrome

Ketagih tanam pokok tin - Penanam alami sindrom DTK kerana minat melampau hingga tak tidur

Itu antara tajuk utama akhbar harian metro minggu lalu.
Video diatas adalah rakaman rancangan tv Potret Niaga yang disiarkan beberapa minggu lalu dengan penampilan antara pengusaha ladang tin yang pertama di Malaysia tuan Ridzuan Abdullah. Ladang tin beliau terletak di Merbau Sempak Sungai Buloh membawa jenama Figs Fiesta Malaysia.

Demam Tak Kebah atau DTK tidak asing buat peminat dan penanam pokok tin. Ianya gara-gara fenomena minat melampau dan ketagihan kebanyakan mereka sehingga berhabisan beribu ringgit dan menghabiskan berjam-jam dalam kegiatan dan riadah penanaman pokok tin.
Apa yang istimewa tentang buah ini yang pertamanya ianya adalah satu-satunya buah yang menjadi salah satu nama surah didalam Al-Quran. Keduanya sifat pokok tin (ficus carica) ini sendiri yang mempunyai buah yang sedap. lemak manis yang jika dijaga dan dibaja boleh mengeluarkan hasil yang cepat seawal 5 bulan malah lebih awal dari itu pun ada.
Selain punya hikmah tersendiri sebagai nama surah Al-Quran dan rasanya buahnya yang sedap ianya juga punya potensi dan nilai komersial yang sangat baik. Selain buah nya yang doleh dijual segar, ia boleh keringkan atau dibuat pelbagai jenis produk seperti jem, jus dan lain-lain.
Daunnya juga punya nilai kesihatan dan berpotensi di komersialkan sebagai teh dan juga herba.
Akhir sekali pokok tin itu sendiri mendapat permintaan tinggi walau harganya berpuluh ringgit malah ada yang cecah ratusan dan ribuan ringgit bergantung pada umur dan jenis varieti pokok.
Mereka yang berminat mendapatkan produk dan pokok tin boleh turut serta dalam komuniti facebook dan laman web http://www.PokokTin.com

Tonton video Pokok Tin :-


"Ketagih tanam pokok tin - Penanam alami sindrom DTK kerana minat melampau hingga tak tidur"Itu antara tajuk utama akhbar harian metro minggu lalu.Video diatas adalah rakaman rancangan tv Potret Niaga yang disiarkan beberapa minggu lalu dengan penampilan antara pengusaha ladang tin yang pertama di Malaysia tuan Ridzuan Abdullah. Ladang tin beliau terletak di Merbau Sempak Sungai Buloh membawa jenama Figs Fiesta Malaysia.Demam Tak Kebah atau DTK tidak asing buat peminat dan penanam pokok tin. Ianya gara-gara fenomena minat melampau dan ketagihan kebanyakan mereka sehingga berhabisan beribu ringgit dan menghabiskan berjam-jam dalam kegiatan dan riadah penanaman pokok tin.Apa yang istimewa tentang buah ini yang pertamanya ianya adalah satu-satunya buah yang menjadi salah satu nama surah didalam Al-Quran. Keduanya sifat pokok tin (ficus carica) ini sendiri yang mempunyai buah yang sedap. lemak manis yang jika dijaga dan dibaja boleh mengeluarkan hasil yang cepat seawal 5 bulan malah lebih awal dari itu pun ada.Selain punya hikmah tersendiri sebagai nama surah Al-Quran dan rasanya buahnya yang sedap ianya juga punya potensi dan nilai komersial yang sangat baik. Selain buah nya yang doleh dijual segar, ia boleh keringkan atau dibuat pelbagai jenis produk seperti jem, jus dan lain-lain. Daunnya juga punya nilai kesihatan dan berpotensi di komersialkan sebagai teh dan juga herba.Akhir sekali pokok tin itu sendiri mendapat permintaan tinggi walau harganya berpuluh ringgit malah ada yang cecah ratusan dan ribuan ringgit bergantung pada umur dan jenis varieti pokok.Mereka yang berminat mendapatkan produk dan pokok tin boleh turut serta dalam komuniti facebook dan laman web http://www.PokokTin.com
Posted by Maharaja Lawak Mega on Saturday, January 9, 2016

 

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2012 GuaTv.com All Right Reserved
Best view in Chrome browser. Download Chrome for mobile here