Sample Video Widget

Download google chrome

Hikmah sunnah menjilat makanan pada jari dan hirup air bekas makanan

Hikmah menjilat makanan pada jari serta menghirup pada bekas makanan merupakan satu sunnah yang sememangnya sudah dipandang sinis dan "geli" oleh kebanyakan orang hatta orang Islam pada zaman moden hari ini.

Sememangnya jika dikawasan komuniti tempat kita tinggal itu tidak dibiasakan, ianya akan nampak dangkal malah boleh menimbulkan fitnah dalam sesetengah kes. Namun bagi mereka yang hatinya kering, berserah jiwa raga kepada Islam ia seharusnya tidak menjadi penghalang malah jika mereka ini faham hikmah disebalik sunnah ini ia sepatutnya mudah untuk didakwah dan diraikan oleh masyarakat.


Hikmah sunnah jilat jari dan hirup air bekas makanan
Hikmah menjilat memakan makanan dengan tangan(jari) dan menjilat makanan pada jari serta menghirup pada bekas makanan
Posted by Maharaja Lawak Mega on Wednesday, July 15, 2015

Kajian dari segi saintifik telah membuktikan sunnah makan menggunakan tapak tangan/jari, menjilat makanan dijari, dan menghirup air dalam bekas makanan mempunyai impak yang sangat baik kesihatan tubuh badan manusia.

Enzime yang ada pada jari dan tapak tangan kita akan bertindak balas dengan makanan dapat membantu mencerna dan menghasilkan zat-zat yang penting yang diperlukan oleh tubuh badan.

Air pada bekas makanan yang dihirup pula lebih banyak khasiat kerana pada bekas makanan kita itulah banyaknya enzime dari jari dan tapak tangan kita terkumpul.

Selain daripada kaedah pemakanan menggunakan tangan, pemilihan makanan yang baik dari sumber yang baik dan halal, satu perkara yang ramai mungkin masih kurang prihatin ialah dari segi waktu pengambilan makanan.

Selain dari kita kenal makanan sunnah kita juga perlu kenal kaedah pengambilan makanan sunnah. Kurma, Madu, Herbatussauda, dan Minyak Zaitun adalah antara bahan makanan yang memberikan tenaga tambahan dan mengaktifkan organ tubuh badan maka ianya lebih bermanfaat bila diambil ketika perut kosong.

Selain dari waktu pemakanan kaedah pemakanan yang betul seperti makan menggunakan tangan, atau letak ditangan kemudian dijilat (cara memakan madu) dan kemudian dikunyah(cara makan madu, herbatusauda, minyak zaitun) semuanya punya punya hikmah yang antaranya rasa bahan-bahan tadi dapat merangsang saraf diotak melalui deria rasa lidah dan bau aroma hidung/sinus dan rembisan air liur yang terhasil dan bercampur dengan makanan tadi akan menjadi "ubat" dan penawar tubuh badan kita. Bahan yang asalnya pepejal harus dikunyah walaupun ianya telah ditukar bentuk kepada pati cecair(coldpressed ect.).

Banyak lagi input yang boleh diperolehi dari video penuh dibawah :-


Kredit Utz Wan Asrul dan Uploader Channel Ibdutmvideo (IBD UTM).

0 comments:

Post a Comment

Copyright © 2012 GuaTv.com All Right Reserved
Best view in Chrome browser. Download Chrome for mobile here