Sample Video Widget

Download google chrome

Awas Mesej Juzuk 26 dikatikan dengan bencana yang berlaku pada tarikh 26hb


Pernah anda terima mesej begini melalui email atau whatsapp atau facebook?
----mula whatsapp---
Satu fakta nombor yg menarik untuk kita ffikir-ikirkan:
Adakah Anda sedari…???
Tsunami di Aceh berlaku pada 26 Desember 2004,

Gempa di Jogja berlaku pada raring: 26 Mei 2006,
Gempa di Tasik, Jawa Barat pd trkh 26 Jun 2010,
Guru Merapi meletus pd trkh 26 0ktober 2010..
Pada tarikh 26 Sept. jambatan tenggarong di samarinda, Indonesia runtuh dan Bulan lalu pada trkh 26 Okt. Taufan Haiyyan diutus Allah swt untuk menunjukkan kekuasaan Nya kpd Rakyat Filipina yg telah merobohkan RumahNya Di Manila untuk digantikan dgn shopping mall!!
Mengapa selalu berlaku pd trkh 26′..?? Satu kebetulan??
Bukalah dan baca dalam Alquran juz ke 26 ;
Allah SWT berfirman yg mafhumnya:
“sedikit waktu lagi Aku akan menggoncang kan langit dan bumi, laut dan darat”.
biar mereka tahu Mu’jizat Allah itu ada !!!
jika sudi, sampaikanlah SMS ini kpd hamba Allah yg lain
----tamat whatsapp---
Terbaru yang disebarkan difacebook adalah seperti berikut :
---Mula mesej facebook---
26 Dec 1861 gempa bumi di Egion, Yunani
26 Mar 1872 gempa bumi di Owens Valley, USA
26 Aug 1896 gempa bumi di Skeid, Land, Islandia
26 Nov 1902 gempa bumi di Bohemia, sekarang Czech Republic
26 Nov 1930 gempa bumi di Izu
26 Sep 1932 gempa bumi di Ierissos, Yunani
26 Nov 1943 gempa di Tosya Ladik, Turki
26 Dec 1949 gempa bumi di Imaichi, Jepun
26 Mei 1957 gempa di Bolu Abant, Turki
26 Mar 1963, gempa bumi di Wakasa Bay, Jepang
26 Jul 1967 gempa bumi di Pulumur, Turki
26 Sep 1970 gempa bumi di Bahia Solano, Colombia
26 Jul 1971 gempa bumi di Solomon Island
26 Apr 1972 gempa bumi di Ezine, Turki
26 Mei 1975 gempa bumi di N. Atlantic
26 Mar 1977 gempa bumi di Palu, Turki
26 Dec 1979 gempa bumi di Carlisle, Inggris
26 Apr 1981 gempa bumi di Westmorland, USA
26 Mei 1983 gempa bumi di Nihonkai, Chubu, Jepang
26 Jan 1985 gempa bumi di Mendoza, Argentina
26 Jan 1986 gempa bumi di Tres Pinos, USA
26 Apr 1992 gempa bumi di Cape Mendocino, California, USA
26 Okt 1997 gempa bumi di Italia
26 dec 2004 tsunami aceh
Satu fakta nombor yg menarik untuk kita fikir-fikirkan:

Adakah kita sedari...???

Acheh
Tsunami
26-12-2004,

Jogja
Gempa
26-05-2006

Tasik, Jawa Barat
Gempa
26-06-2010

Guru Merapi
Meletus
26-10-2010

Jambatan Tenggarong
Samarinda, Indonesia
Runtuh
26-09-2013

Bulan lalu pada tarikh 26 Okt.
Taufan Haiyyan diutus Allah SWT untuk menunjukkan kekuasaan Nya kepada seluruh rakyat Filipina yg telah merobohkan "Rumah Nya" di Manila untuk digantikan dgn shopping mall!!

Mengapa semua ini
Berlaku pada tarikh 26hb

Adakah ini satu kebetulan??

Bukalah dan bacalah
Al-Quran Juzuk ke: 26

Allah SWT telah berfirman
Mafhumnya:
"sedikit waktu lagi Aku akan menggoncang kan langit dan bumi, laut dan darat".
Biar mereka semua tahu bahawa Mu'jizat Allah itu ada !!!
Jika sudi..
Sampaikanlah SMS ini kepada hamba Allah yg lain..
---tamat mesej facebook---

Bunyinya macam Islamik tetapi kebenarannya amat diragui. Perkara sebegini menunjukkan betapa kita boleh diperkotak-katikkan kerana tiadanya inisiatif untuk membuat kaji selidik sebelum menerimanya dan menyebarkannya kepada yang lain. Jika benar dikatakan ayat tersebut ada pada Al-Quran juzuk ke 26, kenapa tidak dinyatakan surah yang mana satu, ayat ke berapa?

Ini jawapan balas kepada isu diatas, juga dari whatsapp:

--mula jawapan whatsapp---
hantar jwb dr seorang ustaz pasal fakta nombor yg telah dihantar diatas:
Dlm Al-Quran Juz ke 26 tiada ayat seperti di atas, yg ada hanya dlm Bible Alkitab, surah Hagai 2:6
Sebab saya tgk benda ni disebarkan secara meluas kat fb dgn whatsapp, bila google rupanya sumber dari bible, takut propaganda dari org kristian.. Saya tak arif, tapi saya rujuk www.surah.my utk terjemahan Al-Quran
Terjemahan bible boleh rujuk http://alkitab.sabda.org/bible.php
Mmg betul semua yg berlaku atas Kekuasaan Allah. Tapi msg di atas tu adalah propsganda…
Ayat yang disebarkan di atas tu mmg petikan asal dari ALKITAB.
“Sedikit waktu lagi Aku akan menggoncangkan langit dan bumi, laut dan darat”.
Ini propaganda niat Jahat utk org merujuk dan mempercayai ALKITAB.
-berhati2 lah kwn2, jgn duk main copy paste je!
Juzuk 26, surah ape n ayat berape?
Msg yg di frwd brkenaan pristiwa yg brlaku smpena trk 26 tu BUKAN dr quran sbnrnya ia dr sumber BIBLE.. JGN trtipu dgn klmhan kita sendiri.
Ni terjemahan dari BIBLE:
2:6 (2-7) Sebab beginilah firman TUHAN semesta alam: Sedikit waktu lagi maka Aku akan menggoncangkan langit dan bumi, laut dan darat;
.Ini buktinya:
http://bibledbdata.org/onlinebibles/indonesian_tb/37_002.htm
--tamat jawapan whatsapp---
Bersama kita mencegah maklumat yang batil.

9 comments:

  1. Jgan lah kite nk main post je knytaaan yg blum tntu btol..slidik dlu..

    ReplyDelete
  2. Masyaalahh...Saya dah terpost Tampa selidik...apunkanlah dosa Ku ya allah

    ReplyDelete
  3. Berhati hati dgn propaganda jahat musuh Islam di luar sna yg ingin memesongkan akidah umat Islam khasnya Yahudidan Nasrani laknatullah

    ReplyDelete
  4. Syukran2... Mmg ramai tertipu rupanya...

    ReplyDelete
  5. Wallahua'lam bissawab. Allah mengetagui yg gaib dan yg nyata.

    ReplyDelete
  6. Dalam surah Albaqarah ayat yang ke 4.

    ReplyDelete
  7. Surah Al-Ahqaaf ayat 26-35... ni kan surah dr juz 26.... wallahu'alam

    ReplyDelete

Copyright © 2012 GuaTv.com All Right Reserved
Best view in Chrome browser. Download Chrome for mobile here